2018. október 18., csütörtök

A kommunikáció jelentősége kapcsolatainkban


Korábban volt néhány gondolat arról, hogy kapcsolataink számos építőelemből állnak, illetve arról, hogy egy 0. lépés, hogy milyen alapokon áll az életünk. Most még mielőtt az egyes építő elemeket boncolgatnánk először az ezeket összekötő "habarcsról" lesz szó: a kommunikációról.
Legyen munkatársi, baráti, párkapcsolati vagy éppen családi/rokoni kapcsolatokról szó mindegyik területen rendkívül fontos a kommunikáció.
Mindenki emlékszik az első gimis nyelvtanórák egyikére, ahol sematikus ábrán a tanárnővel együtt le kellett rajzolnunk az “adó-vevő-kód-csatorna-zaj", mint kommunikációs alapfolyamatot.
Ehhez kapcsolódva fontosnak tartom, hogy kiemelten foglalkozzunk globálisan ezzel az alapfolyamattal, hiszen az interakciókon (olyan kommunikáció, ahol lehetősége van a feleknek feldolgozni az elhangzott üzeneteket, majd ezt követően visszacsatolni) áll / vagy bukik a kapcsolatok minősége, mélysége, tartóssága.
Az "adó" célja a kommuniációval több rétű lehet például, hogy a megszületett gondolatot nevezzük inkább egyéni értéknek eljusson a “vevő"-höz,vagy ne csupán eljusson hanem egyes esetekben formálja a "vevő" gondolatát, viszonyulását. Azonban ahhoz, hogy eljusson az általunk képviselt "érték" a másik félhez és elérjük vele a célunkat sok mindennel kell "megküzdenünk" és elsősorban nem a nyelvi akadályokra gondolok. Fontos tényező lehet a a kapcsolat "típusa", a kommunikáló felek nemi identitása, élethez való viszonyulása, értékrendje, adott vagy éppen korábbi élethelyzet vagy szituáció, lelki sebek. 

Az alábbi kisvideó ugyan párkapcsolati tréning előadásról készült, amely rendkívül jól összefoglalja pl. a férfi agy és a női agy "működésének" különbségeit (a kommunikáció tekintetében is), azonban azt gondolom, hogy ez nem csak azoknak lehet hasznos, aki már házasságban élnek, vagy erre készülnek, vagy még várakozó élethelyzetben vannak. 
Az "általános" mindennapi kapcsolatainkhoz is jó felkészülési alap lehet, hiszen átgondolhatjuk a saját hozzáállásunkat bizonyos területekhez, áttekinthetjük a "működésünket" feltárhatjuk azokat a pontokat önmagunkba tekitnve, amelyeket bizonyosan tudnánk mi is jobban "csinálni".

Izgalmas időtöltést kívánok fogadjátok sok szeretettel: 


A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt. A bölcsek nyelve jól alkalmazza a tudást, az ostobák szája meg balgaságot áraszt.



A szelíd nyelv olyan, mint az élet fája, a romlott pedig összetöri a lelket.


A bölcsek ajka hinti a tudást, az ostobáknak a szíve sem tiszta.

Rosszul esik az intés annak, aki letér az ösvényről, pedig meghal az, aki gyűlöli a dorgálást.

Az indulatos ember viszályt szít, a türelmes pedig lecsendesíti a perpatvart.

Örül az ember, ha válaszolni tud, és milyen jó az idején mondott szó!

Az igaz megfontolja szívében, hogy mit mondjon, a bűnösök szájából pedig árad a rossz.

A csillogó szemek megörvendeztetik a szívet, a jó hír felüdíti a testet.
‭‭Példabeszédek‬ ‭15:1-2, 4, 7, 10, 18, 23, 28, 30‬ ‭

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm szépen hozzászólásodat!

Tervezz-Cselekedj!

Jeff Bezos (a világ leggazdagabb embere) szerint szükség van nagy ívű, víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét a rövid távú /2-3...